Zanim pojawiły się leki na cukrzycę, ocet był skutecznym, domowym środkiem. Dziś już prawie o nim zapomnieliśmy.
Jest to całkowicie nieuzasadnione, jak wyjaśniła farmaceutka dr Andrea Scott w amerykańskim serwisie informacji medycznej Medscape. Wiele badań wykazało, że ocet przyjmowany przed posiłkiem obniża poziom cukru we krwi o 20% do 35%. Powód? Zawarty w nim kwas octowy poprawia działanie insuliny endogennej organizmu.
Beate Rossbach radzi: W wyższych stężeniach kwas octowy atakuje błony śluzowe przewodu pokarmowego. Może również uszkodzić szkliwo i spowodować utratę potasu. Dlatego należy rozcieńczyć ocet (1–2 łyżki) w szklance wody. Można wypić maksymalnie dwie szklanki takiego roztworu dziennie. Ewentualnie można przygotować sałatkę i doprawić ją octem. Jeśli regularnie spożywamy ocet, powinniśmy częściej sprawdzać poziom cukru we krwi.