Naukowcy (Tay J., Effects of an energy‐restricted low‐carbohydrate, high unsaturated fat/low saturated fat diet versus a high‐carbohydrate, low‐fat diet in type 2 diabetes: A 2‐year randomized clinical trial, Diabetes Obesity and Metabolism, 2018, 20, 4) pochylili się nad problemem zależności zawartości tłuszczu w diecie a ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego u osób chorujących na cukrzycę oraz wpływem na kontrolę glikemii.
W badaniu trwającym 2 lata porównano wpływ diety wysokotłuszczowej i niskotłuszczowej na parametry biochemiczne krwi i masę ciała uczestników. Pierwsza dieta zawierała 14% węglowodanów, 28% białka, 58% tłuszczu. Druga dieta o niskim indeksie glikemicznym 53% węglowodanów, 17% białka, 30% tłuszczu. Obie zawierały mniej niż 10% tłuszczów nasyconych. Badanie obejmowało grupę 60 osób.
Oba sposoby odżywiania obniżyły poziom hemoglobiny glikowanej do podobnych wartości oraz masę ciała uczestników, co świadczy o tej samej skuteczności obu diet. Hemoglobina glikowana to wskaźnik określający, jaka ilość cząsteczek hemoglobiny uległa niekorzystnej modyfikacji polegającej na przyłączeniu cząsteczki cukru. Modyfikacja ta powoduje problemy w aktywności hemoglobiny. Im parametr jest wyższy, tym gorzej dla organizmu. Dodatkowo dieta wysokotłuszczowa wpłynęła na większe zmniejszenie ilości zażywanych leków przeciwcukrzycowych w porównaniu do diety niskotłuszczowej. Również poprawiła kontrolę glikemii oraz lipidogram – czyli poziom cholesterolu we krwi zarówno całkowity, jak i frakcje LDL i HDL oraz poziom triglicerydów. Badanie pokazało, że dieta wysokotłuszczowa jest skuteczna w leczeniu cukrzycy i co najważniejsze, nie prowadzi do zaburzeń ze strony układu sercowo-naczyniowego, a także pozwala na zmniejszenie dawki leków.