W badaniu z maja bieżącego roku zajęto się wpływem diety niskowęglowodanowej na kontrolę poziomu glukozy we krwi u osób chorujących na cukrzycę.
W okresie stosowania diety o restrykcyjnej ilości węglowodanów (<26% całkowitej dobowej podaży kilokalorii) między trzecim a szóstym miesiącem nastąpił większy spadek stężenia hemoglobiny glikowanej niż na diecie zwyczajowej (która zawiera 45-60% węglowodanów). Wskaźnik ten określa, jak duże są zaburzenia organizmu. Im więcej jest zmienionej hemoglobiny, która nie pełni prawidłowo swojej funkcji, tym bardziej zaawansowany jest stan chorobowy pacjenta. Proces glikacji hemoglobiny polega na przyłączaniu cząsteczki cukru, co upośledza działanie hemoglobiny i organizm jest niedotleniony. U diabetyków poziom hemoglobiny glikowanej powinien być kontrolowany co miesiąc i wynosić poniżej 6%. Autorzy badania pochylili się również nad wpływem zawartości tłuszczu w diecie na zdrowie. Ponieważ dieta zawierająca węglowodany na poziomie 25% jest jednocześnie dietą wysokotłuszczową. I o ile niskie spożycie węglowodanów poprawia kontrolę glikemii u diabetyków, nie jest powiedziane, że duże spożycie tłuszczy również. Uważa się, że to tłuszcz powoduje zwiększony poziom cholesterolu we krwi i zaleca się niskie spożycie tego składnika pokarmowego. Jednak wiele badań nie potwierdza tej zależności, a autorzy nie zaobserwowali żadnego negatywnego wpływu tej diety na układ sercowo-naczyniowy.