Od dawna wiadomo, że dieta śródziemnomorska uwzględniająca duże ilości oliwy z oliwek jest bardzo zdrowa. Teraz naukowcy z niemieckiego instytutu badań nad żywieniem w Poczdamie-Rehbrücke odkryli, że taki sam efekt zdrowotny wykazuje nasz lokalny olej rzepakowy.
Do badania pilotażowego naukowcy zaprosili 18 mężczyzn z nadwagą, a następnie podawali im przez 4 tygodnie codziennie albo 50 g rafinowanego oleju rzepakowego lub taką samą ilość tłoczonej na zimno oliwy z oliwek. W całym czasie trwania badania uczestnicy odżywiali się w sposób urozmaicony. Ostatecznie nikt z nich nie schudł ani nie przybrał na wadze. Jednak poziom cholesterolu LDL w grupie spożywającej olej rzepakowy spadł o 0,45 mmol/l, podczas gdy w grupie spożywającej oliwę z oliwek nie zaobserwowano żadnych zmian. Oprócz lipidogramu poprawiły się również wyniki prób wątrobowych w pierwszej grupie. Okazało się także, że podskórna tkanka tłuszczowa probantów produkuje o wiele mniej interleukiny 6, która sprzyja stanom zapalnym. Substancję tę również podejrzewa się o bycie przyczyną cukrzycy typu 2. Kierownictwo projektu uznało spożycie oleju rzepakowego za bardzo korzystne z punktu widzenia zdrowia. Na podstawie uzyskanych danych zalecają oni spożycie 50 g takiego oleju dziennie, zwłaszcza przy nadwadze. Sprzyja to bowiem poprawie wyników lipidogramu i prób wątrobowych.