W badaniu dr. Chiu z bieżącego roku opublikowanego w Nutrition and Diabetes zajęto się wpływem diety wegetariańskiej na rozwój cukrzycy w populacji Tajwańczyków.
Grupa liczyła prawie 3 tysiące osób. A samo badanie trwało 5 lat. Dzięki temu wyniki są uważane za miarodajne. Badanie wykazało, że stosowanie diety wegetariańskiej obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy o 35%, a przejście ze zwyczajowego sposobu odżywiania właśnie na dietę roślinną wiązało się z 53% obniżeniem ryzyka zachorowania. Dieta roślinna i przejście na ten typ odżywiania chronią przed cukrzycą niezależnie od BMI (Body Mass Index – wskaźnik określający stosunek masy ciała do wzrostu). Co oznacza, że zarówno u osób szczupłych, jak i z nadwagą spada ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Dieta wegetariańska to dieta niezawierająca mięsa zwierząt rzeźnych, ryb i owoców morza. Produkty pochodzenia zwierzęcego, które występują w tym typie diety to produkty mleczne, jaja oraz miód. Dieta ta zawiera dużo zbóż, co przekłada się na większe spożycie błonnika i magnezu. Te dwa związki są kluczowe do lepszej kontroli glikemii. Dlatego naukowcy uważają, że właśnie ten czynnik odpowiada za ochronny wpływ diety wegetariańskiej na rozwój cukrzycy.
Dodatkowo większe spożycie warzyw przyczynia się do podniesionej różnorodności diety i jednocześnie większej podaży witamin i składników mineralnych. Dobrze odżywiony organizm z uzupełnionymi niedoborami lepiej sobie radzi z cukrzycą i kontrolą poziomu glukozy we krwi.