Karczoch od dawna uchodzi za warzywo o właściwościach leczniczych. Zawarte w nim substancje czynne w sposób niebezpośredni obniżają poziom cukru w twojej krwi.
Porada miesiąca
Warzywo to zawiera również cynarozyd. Substancja ta obniża poziom „złego” cholesterolu (LDL), a podnosi poziom „dobrego” cholesterolu (HDL) we krwi. Obniża także poziom trójglicerydów. Wielu diabetyków ma nieprawidłowy poziom tłuszczów we krwi. Jest to jeden z głównych czynników ryzyka zaburzeń ukrwienia. Prowadzi to do klasycznych chorób wtórnych cukrzycy.
Wartości odżywcze karczocha (w 100 g)
- 47 kcal
- 0,2 g tłuszczu
- 11 g węglowodanów (w tym 1 g cukru)
- 3,3 g białka
Jedz spodnie mięsiste części liści. Istnieją również mniejsze odmiany karczocha, które można spożywać w całości. Karczochy można piec, smażyć i gotować. Smak nieprzyprawionego ugotowanego karczocha przypomina smak białka sadzonego jajka. Gotuj karczochy przez około 30 minut w osolonej wodzie. Oberwij listki i odgryzaj mięsiste części. Idealnie pasuje tutaj sos winegret.