Komórki mikrogleju to pierwsza linia układu odpornościowego naszego mózgu. Czuwają one w sposób nieprzerwany nad stanem zdrowia tego ważnego narządu.
Jeśli dojdzie do ich uszkodzenia, np. w wyniku urazu, infekcji czy choroby, komórki te przemieszczają się do miejsca, w którym zachodzi dany problem. Potrafią one również wezwać na pomoc inne komórki układu odpornościowego i usunąć szkodliwe bakterie.
Zasiedlenie jelit bakteriami ma znaczenie dla obrony odpornościowej mózgu, i to na całe życie. Może mieć to również bowiem wpływ na przebieg chorób mózgu, jak np. choroba Alzheimera czy stwardnienie rozsiane. Stwierdził to zespół badawczy z kliniki uniwersyteckiej we Fryburgu na podstawie badania z udziałem myszy. Naukowcy mogli pokazać, że funkcjonowanie mikrogleju sterowane jest przez produkty uboczne pracy bakterii jelitowych. Bakterie te zwłaszcza podczas rozkładanie błonnika produkują krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania komórek mikrogleju. Myszy, których jelita nie były zamieszkane przez żadne bakterie, rozwinęły niedojrzałe i słabe komórki mikrogleju. Gdy później zwierzęta były odżywione w taki sposób, aby mogła rozwinąć się u nich zdrowa flora bakteryjna jelit, również i stan mikrogleju poprawił się. Wyniki tego badania udowadniają, że istnieje stała wymiana informacji pomiędzy bakteriami jelitowymi i komórkami chroniącymi mózg. Nawet jeśli w tym przypadku mówimy tylko o teście na zwierzętach, istnieją inne badania, z których wynikało, że zbilansowana dieta ma znaczenie w profilaktyce chorób mózgu.
Moja porada: Błonnik znajduje się tylko w roślinnych produktach spożywczych. Jego zasobnymi źródłami są produkty pełnoziarniste, płatki zbożowe, rośliny strączkowe, owoce i warzywa.