Tematyka:
cukrzyca
Cukrzyca ciążowa - najnowsze zalecenia dietetyczne
W czasopiśmie Nutrients w czerwcu bieżącego roku ukazał się artykuł dotyczący wpływu rodzaju diety na ryzyko cukrzycy ciążowej. Jest to trzeci...
Najnowsze zalecenia Polskiego Stowarzyszenia Diabetologicznego dla diabetyków
W tym roku wydano zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę. Oprócz diagnostyki i zasad leczenia opublikowano zalecenia...
Dieta niskowęglowodanowa w cukrzycy to klucz do skutecznej kontroli glikemii
W badaniu z maja bieżącego roku zajęto się wpływem diety niskowęglowodanowej na kontrolę poziomu glukozy we krwi u osób chorujących na...
NOWY lek: połączenie inhibitora SGLT-2 z metforminą - Synjardy
Inhibitory SGLT-2 to jedna z najnowszych grup leków hipoglikemizujących, których mechanizm działania polega na wywołaniu cukromoczu, dzięki...
Dieta wegetariańska chroni przed rozwojem cukrzycy
W badaniu dr. Chiu z bieżącego roku opublikowanego w Nutrition and Diabetes zajęto się wpływem diety wegetariańskiej na rozwój cukrzycy w...
Kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy?
- Kawa poprawia metabolizm glukozy, czyli zmniejsza insulinooporność, zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Dlatego jej picie zmniejsza...
Aspartam (E 951) – Jak niebezpieczny jest naprawdę?
Znajdziesz go w napojach, gumach do żucia i jogurtach bez cukru. Aspartam to obietnica niskokalorycznego jedzenia i picia. Jednak z racji...
Migdały zawierają wartościowe kwasy tłuszczowe
W niektórych kulturach na naszej ziemi migdały uchodzą za symbol szczęścia i nadziei. Nowsze wyniki badań dowodzą, że jest to uzasadnione...
Rośliny strączkowe: cudowny zamiennik mięsa
Rośliny te to groch, fasola i soczewica. Wcześniej uważało się je za „mięso dla biednych ludzi”. W ostatnim czasie rośliny te przeżywają swój...
Jemy zbyt późno i za dużo
Ostatnio naukowcy wzięli pod lupę to, o jakich porach jemy posiłki. Wychodzi na to, że jemy zbyt późno i zbyt dużo. Kiedy więc jeść...
Jagody to wspaniałe owoce
Wiele owoców jagodowych wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Zawdzięczamy to substancjom, które zawierają. Jednak czarne jagody charakteryzują...
Dlaczego należy jeść mniej czerwonego mięsa
Wołowina, wieprzowina i baranina są nazywane czerwonym mięsem. Z takiego mięsa zazwyczaj produkuje się wędliny. Szeroko zakrojone badanie z...
Zielona żywność – szpinak obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę
W 1890 roku naukowiec zajmujący się produktami żywnościowymi, ustalając zawartość żelaza w szpinaku przez pomyłkę przesunął przecinek o jedną...
Rośliny strączkowe i ich lecznicze właściwości
Do roślin strączkowych zalicza się fasolę, groch, ciecierzycę, soczewicę, orzeszki ziemne i soję. W tym opracowaniu pominiemy soję. W ostatnich...
Dlaczego nasiona konopi są dobre dla diabetyków
W chińskiej wiosce Bama Yao mieszka nieproporcjonalnie wielu starych ludzi. Od wielu pokoleń mieszkańcy tej wioski jedzą szczególnie dużo...
« pierwsza
«
7
8
9
10
11
»
ostatnia »
379
380
377
378
376
375
97
359
360
362
364
369
371
372
570