Sektor ekologiczny w Polsce odnotował znaczny wzrost – każdy Polak wydaje rocznie 500 zł na żywność i napoje w jakości bio. Fakt, że oznacza to zazwyczaj lepsze traktowanie zwierząt, nie powinien być tutaj kwestionowany. Ale czy żywność ekologiczna jest w ogóle lepsza, zdrowsza i bardziej zrównoważona?
Z biegunką u dziecka spotkał się chyba każdy rodzic. Jeśli jest krótkotrwała, nie niesie zazwyczaj długofalowych, negatywnych następstw dla zdrowia dziecka. A jak wpływa na jego wzrost i rozwój, kiedy się przedłuża lub ciągle powraca?
31 października młodzi ludzie świętują Halloween, czyli wigilię Wszystkich Świętych. Symbolem tego święta, które przybyło do nas z Ameryki, jest dynia.
Pan Stanisław z Sanoka pyta: Znajomy polecił mi czerwony ryż w celu obniżenia poziomu cholesterolu. Co Pan uważa na ten temat?
Pan Zdzisław z Zamościa pyta: Bardzo lubię jeździć do Turcji, ale często mam tam biegunkę. Jak się przed tym chronić?
Orzechy można kupić w supermarkecie, luzem, świeżo zebrane. I tak należy robić. Bowiem już 50 gramów orzechów włoskich pokrywa zapotrzebowanie na zalecaną dawkę dzienną zdrowych kwasów omega-3.
Z końcem kwietnia przychodzi czas na szparagi. Osobiście lubię to warzywo. Nie tylko dlatego, że mi smakuje, ale również dlatego, że jest to bomba witaminowa.
Wiele osób, które cierpią z powodu stresu, pije dużo kawy. Naukowcy z uniwersytetu w Bonn wykazali, że jest to odruchowe działanie. Podawali oni wodę z kofeiną myszom, które cierpiały na przewlekły stres.
Częstsze sięganie po przekąski wiąże się ze złym zaplanowaniem posiłków oraz nieregularnością w jedzeniu. Dlatego odpowiedni plan dopasowany do stylu życia naprawdę pomoże wyeliminować pojadanie. Jak zrobić taki plan? Od czego zacząć?
Niemieckie Towarzystwo Odżywiania zaktualizowało wytyczne dotyczące spożycia cukru. Tłuszcz nie jest z założenia zły.
„Czerwone wino dobrze robi na serce”. Jesteś pewien, że już to kiedyś słyszałeś. Sprawdziliśmy więc, czy to prawda i czy rzeczywiście można skorzystać na „winnej” medycynie.
Kto rezygnuje z mięsa, charakteryzuje się niższym ryzykiem raka jelita od „mięsojadów” – tak wynika z nowego amerykańskiego badania (magazyn specjalistyczny JAMA Internal Medicine).
Strofantyna w niewydolności serca. Dlaczego ten zapomniany środek może nadal być pomocny?» Jeśli Państwa lekarz jest „starej daty”, na pewno będzie pamiętał strofantynę. Jej działanie w...
Uwaga, alkohol! Jest obecny również w słodyczach» Oczywiście nie podalibyście Państwo swojemu dziecku piwa czy wina, ponieważ alkohol szkodzi dz...
Czyli ile procentów znajdziesz w produktach spożywczych» Napój na bazie słodu, ocet, wypieki czy kefir: w wielu produktach spożywczych ukrywa się ...
ciało
umysł
jakość życia